wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Tarta z jabłkami i żurawiną w karmelu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczna jesienna tarta z jabłkami i żurawiną, uprzednio zasmażonymi razem w cynamonowym karmelu.

Tarta z jabłkami i żurawiną w  karmelu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta z jabłkami i żurawiną w karmelu

 

 

 

  • do wykonczenia ciasta
  • łyżeczka brązowego cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

 

Sposób przygotowania:

Tarta z jabłkami i żurawiną w karmelu
Pokroić zimne masło na kawałki, dodać do mąki wymieszanej z cukrem i solą, wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać jajko i śmietanę, wyrobić ciasto, odłożyć do lodówki. Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, wykroić środki. Ćwiartki pokroić na plasterki.

W misce wymieszać sok z cytryny z wodą- obtoczyć w soku plasterki jabłek. Odstawić. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i skrobię, przesmażyć przez chwilę, dodać cukier i cynamon. Dobrze wymieszać i smażyć ok 3 minut. Dodać jabłka wraz z sokiem i żurawiną, wymieszać i smażyć kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby jabłka się dobrze obtoczyły w karmelu.

Odstawić do ostygnięcia. ¼ ciasta odłożyć, resztę rozwałkować i wyłożyć formę do tarty. Resztę ciast rozwałkować w prostokąt długości średnicy formy i pokroić w paski. Na spodzie wyłożyć jabłka. Przykryć paskami ciasta wyłożonymi w formie kratki. Żółtko rozrobić z mlekiem, posmarować pędzelkiem paski na tarcie i posypać cukrem. Piec w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Tarta z jabłkami i żurawiną w  karmelu
Jabłka z żurawiną przesmażyć w cynamonowym karmelu
Tarta z jabłkami i żurawiną w  karmelu
Ciasto do położenia na wierzch tarty pokroić w paski i następnie ułożyć w kratkę na tarcie
Tarta z jabłkami i żurawiną w  karmelu
Paski z ciasta posmarować żółtkiem i posypać cukrem