Sposób przygotowania:
Tarta z jabłkami i żurawiną w karmelu
Pokroić zimne masło na kawałki, dodać do mąki wymieszanej z cukrem i solą, wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać jajko i śmietanę, wyrobić ciasto, odłożyć do lodówki. Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, wykroić środki. Ćwiartki pokroić na plasterki.
W misce wymieszać sok z cytryny z wodą- obtoczyć w soku plasterki jabłek. Odstawić. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i skrobię, przesmażyć przez chwilę, dodać cukier i cynamon. Dobrze wymieszać i smażyć ok 3 minut. Dodać jabłka wraz z sokiem i żurawiną, wymieszać i smażyć kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby jabłka się dobrze obtoczyły w karmelu.
Odstawić do ostygnięcia. ¼ ciasta odłożyć, resztę rozwałkować i wyłożyć formę do tarty. Resztę ciast rozwałkować w prostokąt długości średnicy formy i pokroić w paski. Na spodzie wyłożyć jabłka. Przykryć paskami ciasta wyłożonymi w formie kratki. Żółtko rozrobić z mlekiem, posmarować pędzelkiem paski na tarcie i posypać cukrem. Piec w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
W misce wymieszać sok z cytryny z wodą- obtoczyć w soku plasterki jabłek. Odstawić. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i skrobię, przesmażyć przez chwilę, dodać cukier i cynamon. Dobrze wymieszać i smażyć ok 3 minut. Dodać jabłka wraz z sokiem i żurawiną, wymieszać i smażyć kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby jabłka się dobrze obtoczyły w karmelu.
Odstawić do ostygnięcia. ¼ ciasta odłożyć, resztę rozwałkować i wyłożyć formę do tarty. Resztę ciast rozwałkować w prostokąt długości średnicy formy i pokroić w paski. Na spodzie wyłożyć jabłka. Przykryć paskami ciasta wyłożonymi w formie kratki. Żółtko rozrobić z mlekiem, posmarować pędzelkiem paski na tarcie i posypać cukrem. Piec w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
zbysiowa
wjosna
proszę bardzo:)