Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Homar z sosie śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Homar z prostym sosem na bazie śmietany i warzyw.

Homar z sosie śmietanowym

Składniki:

Homar z sosie śmietanowym

 

  • 2 homary
  • ząbek czosnku
  • szalotka
  • mała pietruszka
  • ćwierć selera
  • kilka kwiatów kopru
  • 200ml śmietanki
  • 2 łyżki masła
  • oliwa czosnkowa
  • razowa bagietka
  • krem śmietanowo-borowikowy

Sposób przygotowania:

Homar z sosie śmietanowym
Homara gotować przez 10 min, potem włożyć go do wody z lodem. z ugotowanego homara odłamać nogi i szczypce a także oderwać odwłok od głowokułowia. Delikatnie rozbić szczypce wyjmując z nich mięso, przy pomocy nożyczek rozetnij dolną część pancerza na ogonie i odginając krawędzie wyjmij mięso. Pancerz pozostały po homarze (nogi, szczypce, odwłok i głowotułów) oczyść i pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć na patelnię wraz z łyżką masła, koprem i posiekanymi drobno warzywami. Całość dusić 5 min po czym dolać śmietankę i dusić jeszcze 15 min bez przykrywki. Sos przecedzić, doprawić i zblenderować z łyżką masła, homara ułożyć na talerze polać sosem i skropić oliwą, podawać z bagietką posmarowana kremem.