Sposób przygotowania:
Homar z sosie śmietanowym
Homara gotować przez 10 min, potem włożyć go do wody z lodem. z ugotowanego homara odłamać nogi i szczypce a także oderwać odwłok od głowokułowia. Delikatnie rozbić szczypce wyjmując z nich mięso, przy pomocy nożyczek rozetnij dolną część pancerza na ogonie i odginając krawędzie wyjmij mięso. Pancerz pozostały po homarze (nogi, szczypce, odwłok i głowotułów) oczyść i pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć na patelnię wraz z łyżką masła, koprem i posiekanymi drobno warzywami. Całość dusić 5 min po czym dolać śmietankę i dusić jeszcze 15 min bez przykrywki. Sos przecedzić, doprawić i zblenderować z łyżką masła, homara ułożyć na talerze polać sosem i skropić oliwą, podawać z bagietką posmarowana kremem.