anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Kotlety z niepalonej kaszy gryczanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Komu przeszkadza specyficzny zapach palonej kaszy gryczanej, ten powinien spróbować jej niepalonej wersji, która jest go zupełnie pozbawiona i ma dużo bardziej delikatny smak.

Kotlety z niepalonej kaszy gryczanej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z niepalonej kaszy gryczanej

 

 

  • PONADTO:
  • sezam do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety z niepalonej kaszy gryczanej
Na rozgrzanym oleju i usmażyć obraną, opłukaną i drobno posiekaną cebulę. Odstawić do przestygnięcia. Wymieszać z dyniowym puree, kaszą, rozgniecionym serem i roztrzepanym jajkiem. Dodać mąkę, otręby owsiane, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać. Formować kotlety, panierować je w ziarnach sezamu i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 
Kotlety z niepalonej kaszy gryczanej
Na rozgrzanym oleju i usmażyć obraną, opłukaną i drobno posiekaną cebulę. Wymieszać z dyniowym puree.
Kotlety z niepalonej kaszy gryczanej
Dodać ugotowaną kaszę gryczaną niepaloną.
Kotlety z niepalonej kaszy gryczanej
Formować kotlety, panierować je w ziarnach sezamu.
Kotlety z niepalonej kaszy gryczanej
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.