kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Hummus z pieczoną dynią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli lubicie hummus koniecznie musicie wypróbować jesienną wersję z dodatkiem puree z pieczonej dyni, która dodaje paście lekko słodkawego smaku.

Hummus z pieczoną dynią

Składniki:

Hummus z pieczoną dynią

podstawowe

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • łyżeczką sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki pasty sezamowej (tahini)
  • 1-2 ząbek czosnku
  • sok z ½ cytryny lub limonki
  • szklanka purée z pieczonej dyni (½ małej dyni hokaiddo)
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki zimnej wody
  • sól, czarny pieprz
  • kumin

Sposób przygotowania:

Hummus z pieczoną dynią
Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Po nocy odlewamy płyn i zalewamy ziarna świeżą wodą w której gotujemy ciecierzycę do miękkości z dodatkiem łyżeczki sody (bez soli). Ciecierzyca jest dobra kiedy nie rozpada się podczas gotowania a ściśnięta palcami daje się rozgnieść.

Ugotowaną ciecierzycę umieścić w kielichu blendera razem z pastą sezamową, czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny/limonki, zimną wodą oraz puree z dyni. Zblendować na gładką masę.

Doprawić do smaku solą l, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz kuminem.

Puree z dyni:

Dynię (u mnie Hokkaido) umyć, wydrążyć i pociąć na ćwiartki. Każdą owinąć dokładnie folia aluminiową i upiec w piekarniku w 200 stopniach C do miękkości (przez około godzinę). Po tym czasie dynię wyciągnąć z foli, oddzielić łyżką miąższ od skórki i zblendowac na gładko.

Dyni Hokkaido ma mniejsza zawartość wody dzięki czemu puree jest bardziej zwarte niż z innych odmian dyni.

Tagi:

humus pasta dynia