fabkajafab

fabkajafab

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Humus

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowy przepis na Humus - doskonaly do dan z grilla, pidy, warzyw ...

Humus

Składniki:

Humus

 

  • 125g suchej ciecierzycy
  • 1 cytryna - skorka i sok
  • 2 lyzki stolowe tahini - nie jestem pewna czy to juz jest w polsce
  • 2 zabki czosnku
  • 120 ml oliwy z oliwek
  • sol

 

 

Sposób przygotowania:

Humus
Namocz ciecierzyce w wodzie przez noc, odsaczyc wode i wsypac do garnka zalac woda i doprowadzic do wrzenia. Gotowac przez ok 60 min - a tak wlasciwie to zalezy czy jest juz miekka).
!!!NIE DODAWAJ SOLI DO WODY BO NIE ZMIEKNIE!!!
Gdy jest juz miekka odsaczamy z wody i odstawiamy aby wystygla. Gdy jest juz zimna wsadzamy do blendera razem z tahini, czosnkiem, otarta skorka i sokiem z cytryny i sol. Gdy skladniki sie wymieszaja dodaj oliwe z oliwek (caly czas mieszaj/mixuj). Jesli jest zbyt malo wyraziste w smaku dodaj wiecej soli jesli jest zbyt geste odrobine przegotowaniej ale zimnej wody