kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

I po irlandzku, kapustka z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Lekko zmodyfikowany przepis klasycznej potrawy irlandzkiej na dzień św. Patryka-:)

I po irlandzku, kapustka z ziemniakami

Składniki:

I po irlandzku, kapustka z ziemniakami

 

  • dla pań mieszkających a UK- 2 puszki młodych ziemniaków
  • dla pań z PL- około 0.5 kg ugotowanych, zwartych ziemniaków, może nawet niedogotowanych

 

  • mała główka włoskiej lub młodej białej kapusty

 

 

  • bulion warzywny lub lekki bulion z kurczaka około 1 l

 

  • 4 łyżki kremowej śmietany..można więcej

Sposób przygotowania:

I po irlandzku, kapustka z ziemniakami
Poszatkowaną w gość grubą kostkę kapustę gotujemy w bulionie do miękkości, odcedzamy, zostawiając na dnie garnka kilka łyżek wody w której się gotowała.

Na masełku szklimy cebulkę, gotując w tym czasie pokrojone w kostkę ziemniaki. Odmiana powinna być twarda, zwięzła, nie rozpadająca się.

Do kapustki dodajemy ziemniaki, masło z cebulką, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kremową śmietankę i mieszamy.

Proste danie irlandzkie, na dzień św Patryka.
I nawet całkiem smaczne-:)