Smaki i potrawy, które dominują w menu typowej irlandzkiej rodziny, mają związek z długowieczną historią tego państwa oraz jego geograficznym usytuowaniem. Z racji tego, że Irlandia jest krainą rolniczą, jej kuchnia obfituje głównie w dania wiejskie. Tradycyjne irlandzkie potrawy są proste w przygotowaniu, ale równocześnie zachwycają swym wyszukanym smakiem. Klimat Irlandii sprawia, że mieszkańcy tego państwa szczególnie upodobali sobie
mięsa, ryby, owoce morza i nabiał. Największą popularnością, spośród mięs, cieszy się
wołowina, wieprzowina i baranina. Irlandczycy swojej kuchni nie wyobrażają sobie bez chleba – najczęściej wybierają razowy lub sodowy. Kuchnia irlandzka nie może funkcjonować również bez rodzimego sera (irlandzki ser cheddar to produkt znany na całym świecie), produkowanego na lokalnych farmach. Na kolację podaje się głównie wędliny.
Chleb to podstawa diety Irlandczyków. Najbardziej preferowany jest chleb razowy oraz biały chleb sodowy. Na śniadanie podaje się tradycyjną
owsiankę, smażony
bekon,
jajka,
placki ziemniaczane. Główny posiłek dnia składa się nawet z trzech dań.
Irish Stew – to tradycyjna irlandzka potrawa. Składa się z duszonej
baraniny z dodatkiem ziemniaków, cebuli z dużą ilością gęstego sosu.
Puddingi to najczęściej podawane desery. Robione są zazwyczaj z jagód, jabłek i truskawek. Irlandczycy uwielbiają także chleb z bakaliami
barm brack. Irlandzkim specjałem jest
irish caffee napój sporządzany z kawy, irlandzkiej whiskey, bitej śmietany i brązowego cukru.