Aplegra

Aplegra

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Imbirowa pieczen

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczna i pyszna, wysmienita na niedzielny obiad.

Imbirowa pieczen

Składniki:

Imbirowa pieczen

 

 

 

 

  • jasne piwo

 

 

 

  • cayenne

Sposób przygotowania:

Imbirowa pieczen
1. Korzen imbiru obrac, polowe pokroic w zapalki, polowe zetrzec na tarce. 2. Wieprzowine ponakluwac szpikulcem lub dlugim nozem, zapalki imbiru wsunac gleboko w mieso, ponacinac lekko wierzch. 3. Jablko i (lub) gruszke obrac, usunac gniazda i pokroic w czastki. 4. Forme do pieczenia wysmarowac maslem lub oliwa, dno wylozyc owocami i startym imbirem, na to polozyc nasza wieprzowinke i zalac szklanka piwa. 5. Piec w 220 stopniach przez okolo 2 godziny. Cieplo piekarnika powinno byc ustawione rownomiernie. 6. Na jakies 15 minut przed koncem, polac pieczen lyzka lub dwoma miodu.Teraz sosik: 7. Wyjac mieso i odstawic w cieple miejsce zeby nam za bardzo nie przestyglo. Sos zredukowac ciut na malym ogniu (nie za bardzo, inaczej moze sie skarmelizowac), dodac smietane i podgrzewac az zgestnieje.Mieso podawac pokrojone w plastry z ziemniaczkami i dowolnym warzywem. Sloczycz sosu pieknie skomponuje sie z pieprzem cayenne (nie czarnym !), jezeli lubimy takie slodko - ostre polaczenia. Co do owocow to moga byc to tez 2 jablka lub 2 gruszki, zalezy czym dysponujemy.Zycze smacznego