Sposób przygotowania:
Imbirowe śliwki jak powidła
1. Wszystkie śliwki dokładnie umyć, osuszyć.Wypestkować, miąższ pokroić w ósemki. Imbir obrać (najlepiej łyżeczką do herbaty), pokroić w cienkie plasterki. 2. Do garnka wsypać śliwki i plasterki imbiru, wymieszać. Garnek ze śliwkami postawić na gazie i smażyć razem aż śliwki zaczną puszczać sok. Dolać ok. 1/4 szklanki wody oraz dodać goździki i cynamon, smażyć ok. 1 godziny, aż całość znacznie zgęstnieje (jeżeli masa jest nadal zbyt rzadka, powtórzyć czynność jeszcze następnego dnia). Śliwki zdjąć z ognia, dodać syrop klonowy lub miód (ilość wedle uznania), dokładanie wymieszać. 3. Gorącymi śliwkami napełnić słoiki, zakręcić i pasteryzować przez 15-20 minut, ostudzić.