Sposób przygotowania:
imbirowo-czosnkowe piersi z kurczaka
Piersi z kurczaka pociąć na mniejsze kawałki, posolić, dodać pieprz oraz kurkumę. Następnie przygotować marynatę złożoną ze startego imbiru, wyciśniętego czosnku, oliwy z oliwek i soku z cytryny. Doprawione solą i pieprzem piersi z kurczaka włożyć do przygotowanej marynaty i włożyć do lodówki na 1-2 godziny, można też na dłużej. Czas, który poświęcimy na zamarynowanie się drobiu, częściowo możemy wykorzystać na przygotowanie dodatków do dania, tzn. marchewki oraz cebuli, które należy rozdrobnić ( cebulę wystarczy pociąć w dużą kostkę, marchew np. w paski ). Możemy przygotować również kostkę rosołową, którą rozpuszczamy w gorącej wodzie ( 0.5 - 0.75 l ). Po zamarynowaniu się drobiu rozgrzewamy patelnię i rozpoczynamy smażenie piersi z kurczaka, stopniowo dodając marchew oraz cebulę. Smażymy wszystkie składniki chwilę, pilnując aby się nie przypaliły, a jedynie obsmażyły, następnie dodajemy kostkę rosołową rozpuszczoną w wodzie i przykrywamy przykrywką, aby składniki zaczęły się dusić. Pilnujemy, aby potrawa się nie przypaliła ( w zależności od potrzeby dodajemy wody ). Po 15-20 min dodajemy jeszcze łyżkę miodu oraz cynamon dla smaku i aromatu. Dusimy potrawę jeszcze ok. 15-20 min, dolewając wody, aby składniki się nie przypaliły. Danie podajemy gorące. Smakuje fantastycznie z kus-kusem.
msewka
kaprys79
Gorąco polecam wypróbowanie przepisu; marynowanie całą noc daje oczywiście bardziej smakowito-aromatyczne rezultaty, jednak nawet 1-2 godzinki marynowania w zupełności wystarcza