Sposób przygotowania:
Rosół z "kwiatem" o orientalnym smaku
Rosół zagotować z listkiem Kafiru, imbirem, szczyptą cukru i goździkiem. Trzymać na małym gazie kilka minut by aromaty przeszły do wywaru. Przecedzić. Wodę zagotować z octem i trawą cytrynową.
Rozdzielić pojedynczo białka od żółtek. Na wrzącą wodę wlać 1 białko i mieszając widelcem spowodować by ugotowało się tworząc nieregularny kształt ( kwiat).Wyjąć łyżka cedzakową na talerzyk. Ugotować tak samo drugie i tez wyjąć kładąc osobno. Potem do wrzątku ostrożnie zsunąć żółtko . Gotować pół minuty tak by środek był płynny. Wyjąć łyżką cedzakową na talerzyk.
Tak samo zrobić z drugim żółtkiem. W miseczki wlać gorący rosół . Ułożyć w nim białka. Na środku każdego umieścić żółtka. Żółtka naciąć delikatnie na środku tak by ukazała się płynna ,, kieszeń" ale by żółtko się nie rozlało. Włożyć w tą lukę pomidora lub paprykę. Całość posypać dymką i zielonym marynowanym pieprzem. Dekorować listkami mięty.
Rozdzielić pojedynczo białka od żółtek. Na wrzącą wodę wlać 1 białko i mieszając widelcem spowodować by ugotowało się tworząc nieregularny kształt ( kwiat).Wyjąć łyżka cedzakową na talerzyk. Ugotować tak samo drugie i tez wyjąć kładąc osobno. Potem do wrzątku ostrożnie zsunąć żółtko . Gotować pół minuty tak by środek był płynny. Wyjąć łyżką cedzakową na talerzyk.
Tak samo zrobić z drugim żółtkiem. W miseczki wlać gorący rosół . Ułożyć w nim białka. Na środku każdego umieścić żółtka. Żółtka naciąć delikatnie na środku tak by ukazała się płynna ,, kieszeń" ale by żółtko się nie rozlało. Włożyć w tą lukę pomidora lub paprykę. Całość posypać dymką i zielonym marynowanym pieprzem. Dekorować listkami mięty.