BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1385]

Indycze golonki z szybkowaru

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj przygotowałam golonki z indyka gotowane w szybkowarze,zazwyczaj gotuję je na wolnym ogniu, ale dziś spróbowałam ugotować w szybkowarze ,bo właśnie takie gotowane są najbardziej u mnie lubiane.

Indycze golonki z szybkowaru  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Indycze golonki z szybkowaru

 

  • golonki indycze 2 szt,
  • woda zimna około 1,5 litra,
  • liście laurowe 2,
  • ziele angielskie 4 ziarenka,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • czosnek 2 ząbki,
  • marchewka 1 szt,
  • przyprawa uniwersalna - kucharek 1 łyżka,
  • przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Indycze golonki z szybkowaru
Golonki indycze umyć, włożyć do szybkowara zalać zimną wodą tak aby golonka były przykryte,dodać liście laurowe, ziele angielskie i sól.

Zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary gotować 15 minut.

Po tym czasie wyłączyć ogień i czekać aż szybkowar spuści ciśnienie.

Ostrożnie otworzyć, dodać obraną marchewkę, pokrojony czosnek oraz przyprawy.

Ponownie zamknąć szybkowar i po zasyczeniu gotować około 30 - 40 minut.

Po tym czasie wyłączyć ogień.

Gdy szybkowar spuści ciśnienie ostrożnie otworzyć zdjąć pokrywę szybkowara, wyjąć golonki na talerz. 

Podawać z pieczywem oraz musztardą lub chrzanem tartym. 
Indycze golonki z szybkowaru
Golonka po umyciu włożyć do szybkowara ,zalać zimną wodą, dodać liście laurowe ,ziele angielskie
Indycze golonki z szybkowaru
Następnie do gotowania dodać przyprawy ,zamknąć szybkowar i gotować około 40 minut

Tagi:

mięso