SUPERPRZEPIS

Indycze kotlety zapiekane z sosie majonezowym

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Indycze kotlety zapiekane z sosie majonezowym Więcej zdjęć (4)

Smaczne kotlety z mięsa z indyka zapiekana z cebulą w sosie na bazie majonezu, ketchupu i śmietany 18%.

Składniki:

Indycze kotlety zapiekane z sosie majonezowym

Mięso

Sos

  • 4 duże łyżki majonezu,
  • 3 duże łyżki ketchupu,
  • 3 duże łyżki śmietany 18 %,
  • 100 g żółtego sera,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka oregano,

Dodatkowo

  • 2 średnie cebule,

Sposób przygotowania:

Indycze kotlety zapiekane z sosie majonezowym
Do mielonego mięsa indyczego dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy. Smażymy z każdej strony do zrumienienia. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Cebulę kroimy w piórka i posypujemy nimi kotlety. Majonez, ketchup i śmietanę mieszamy ze sobą. Dodajemy przyprawy i ser starty na tarce o grubych oczkach, mieszamy. Polewamy nim kotlety. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego.
Indycze kotlety zapiekane z sosie majonezowym
Przygotowane kotlety smażymy z każdej strony na złoto.
Indycze kotlety zapiekane z sosie majonezowym
Do kotletów dodajemy pokrojoną w piórka cebulę.
Indycze kotlety zapiekane z sosie majonezowym
Kotlety i cebulę polewamy przygotowanym sosem.