kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Indyk faszerowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Z pysznym farszem serowo-jarzynowym

Indyk faszerowany

Składniki:

Indyk faszerowany

 

  • 1 kg piersi indyczej w 1 kawałku
  • 30 dkg marchewki
  • 40 dkg pora
  • 25 dkg chudego twarożku
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 40 dkg ziemniaków
  • 4 pomidory
  • 1/2 szklanki rosołu
  • 100g kremówki
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki zasmażki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Indyk faszerowany
Kroimy marchewkę w plasterki i obgotowujemy 5 minut w osolonej wodzie.Osączamy ją.10dkg pora kroimy w krążki.Ucieramy razem twarożek,3 łyżki musztardy i żółtko,doprawiamy je solą i pieprzem a potem mieszamy z porem i marchewką.Wycinamy w mięsie głęboką kieszeń i wypełniamy ją farszem.Spinamy mięso wykałaczkami i dodatkowo ściskamy mocno nitką.Pieczemy 75 minut w temperaturze 200*C.+++Włoszczyznę kroimy na duże kawałki,zalewamy 2 szklankami wody.Na górze układamy obrane i przekrojone na połowę ziemniaki.Gotujemy około 20 minut.+++resztę porów kroimy na małe kawałki,pomidory kroimy na cząstki.Pory podsmażamy na oleju a potem wlewamy rosół.Dodajemy pomidory i ziemniaki (te które były z włoszczyzną).Doprawiamy solą i pieprzem.Dusimy 5 minut+++Sos z pieczenia przecedzamy i dodajemy do niego śmietanę.Gotujemy.Wlewamy zasmażkę i cały czas mieszamy.Doprawiamy pieprzem i musztardą.+++Podajemy mięso obłożone jarzynką,polane sosem i ozdobione natka pietruszki.Smacznego!!!