bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Indyk nadziewany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo fajny i smaczny przepis. Polecam.

Indyk nadziewany

Składniki:

Indyk nadziewany

 

 

  • nadzienie:
  • wątróbka -z indyka,
  • 4 dag masła,
  • 10 dag cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • czerstwa bułka,
  • 25 dag cielęciny,
  • 2 jaja,
  • posiekana zielona pietruszka,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Indyk nadziewany
Indyka natrzeć solą i zostawić na kilkanaście godzin w chłodnym miejscu, aby skruszał. Pokrajaną cebulę i wątrobę udusić na maśle (l łyżka). Cielęcinę upiec i wraz z wątróbką oraz namoczoną w wodzie i odciśniętą bulką zemleć w maszynce. Dodać jaja i nać pietruszka, sól, pieprz. Nadzienie nałożyć do indyka, zaszyć i posmarować masłem. Włożyć do brytfanny i piec w średnio nagrzanym piekarniku, 2—2,5 godz. W czasie pieczenia smarować indyka masłem

Tagi:

indyk