dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Indyk pieczony na pieczarkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo dobre, kruche mięsko z wyśmienitym sosem pieczarkowym.

Indyk pieczony na pieczarkach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Indyk pieczony na pieczarkach

 

  • 1 udziec z indyka (z kością)
  • 20-30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (grys)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki olej

Sposób przygotowania:

Indyk pieczony na pieczarkach
Olej wymieszałam z przyprawami, a powstałą papkę wtarłam w udziec. Odstawiłam mięso do lodówki na godzinę. W tzw. międzyczasie obrałam i pokroiłam cebulę w piórka oraz wyczyściłam i pokroiłam na połówki pieczarki. Warzywa ułożyłam w brytfannie a na nich spoczął udziec indyczy. Całość skropiłam gorącą wodą i wstawiłam do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na ok. 50 minut (czas w zależności od możliwości piekarnika). W trakcie pieczenia w razie konieczności należy skrapiać gorącą wodą. Upieczone mięso ma ładnie spieczoną, brązową skórkę, a po nakłuciu wypływa z niego przezroczysty płyn.
Indyk pieczony na pieczarkach
Tak naprawdę wszystko czego potrzeba to udziec i ulubione przyprawy.
Indyk pieczony na pieczarkach
Wstępnie przygotowane mięso (doprawione) należy ułożyć na materacu z pieczarek i cebuli
Indyk pieczony na pieczarkach
Mięso polałam sosem z pieczarkami i podałam z kaszą gryczaną i domową sałatką z kapusty i papryki.

Tagi:

indyk