paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

indyk w pomarańczach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszne soczyste i zdrowe mięsko

indyk w pomarańczach

Składniki:

indyk w pomarańczach

 

Sposób przygotowania:

indyk w pomarańczach
Z udek pozbywamy się kości. Gdy mamy samo mięsko oprószamy je solą i pieprzem, które następnie wcieramy. Pomarańcze dokładnie myjemy. Z jednej ścieramy z skórkę, z obu natomiast wyciskamy sok. Kawałki mięsa indyczego układamy na blasze do pieczenia. Skrapiamy je olejem (ok 100-150 ml) i polewamy połową soku. Pieczemy 1,5 godziny w 180C. Pamiętajmy aby co jakiś czas polewać mięso powstałym sosem i pozostałym sokiem. Po upieczeniu sos zlewamy do jednego naczynia, Zaprawiamy mąką rozrobioną w odrobinie wody i dodajemy skórkę otartą. Przed podaniem mięso olewamy sosem.

Tagi:

indyk