luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Indyk w sosie ziołowo - jabłkowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Udziec indyczy w winno pikantnym sosie jabłkowo - ziołowym

Indyk w sosie ziołowo - jabłkowym

Składniki:

Indyk w sosie ziołowo - jabłkowym

 

  • 700 gr udźca indyka
  • 1 duża cebula
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki sosu imbirowego z soją
  • szczypta estragonu
  • szczypta oregano
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • kilka ziarenek kolendry
  • garść natki selera
  • sól
  • tłuszcz do smażenia
  • 3/4 szkl bulionu
  • 1łyżka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Indyk w sosie ziołowo - jabłkowym
Mięso pokroić w grube plastry , przysmażyć na obu stron na tłuszczu. Przełożyć do rondla do duszenia, podlać bulionem, posmarować mięso sosem imbirowym, dodać pokrojoną cebulę, posypać przyprawami, na wierzchu ułożyć plasterki jabłka i posypać natką selera, dusić pod przykryciem ok 40 min .. Mięso wyjąć, całą zawartość przelać, dodać natkę pietruszki i zmiksować. Podawać z ryżem lub frytkami i dowolną surówką .