Sposób przygotowania:
Indyk z galaretką z praski/szynkowaraPrzygotowanie mięsa:
Mięso z indyka najpierw delikatnie rozbić za pomocą tłuczka, a następnie pokroić w grubszą kostkę.
Dodać uprzednio posiekane ząbki czosnku, wszystkie przyprawy, żelatynę i wodę. Całość porządnie wmieszać, wyrobić i ściśle przełożyć do praski.
(Wcześniej praskę/szynkowar zalecam wysłać specjalnym woreczkiem lub zwykłym workiem/rękawem do pieczenia - rozciętym na dwa kawałki.)
Praskę należy zamknąć, zabezpieczyć klamrą dociskową i wstawić do lodówki na około 24 godziny.
Gotowanie:
Na dno\ie dużego garnka ułożyć metalową kratkę (ew. ręcznik lub ściereczkę), wlać wodę i wstawić praskę/szynkowar z mięsem.
(Wody nie może być więcej niż 1 cm od górnego brzegu praski.)
Całość gotować mniej więcej 2-2,5 h - pod przykryciem.
(Woda nie może osiągać temperatury wyższej niż 90 stopni. Zalecam kontrolować ją za pomocą odpowiedniego termometru.)
Po ugotowaniu:
Po ugotowaniu mięsa - praskę należy wyjąć z wody (nie wolno jej otwierać!).
Po ostudzeniu wstawić do lodówki - minimum na 10 h.
Schłodzony farsz wyjąć z praski (odwrócić ją do góry dnem, a dla ułatwieni można polać bardzo gorącą wodą).
gusia1000