Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 763]

Indyk z galaretką z praski/szynkowara

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 110
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis jest bardzo łatwy, a efekt rewelacyjny w smaku. Mięso jest idealnie doprawione i posiada odpowiednią, zwartą konsystencję. Poza tym doskonale się kroi, nie rozpada i posiada smakowitą galaretkę.

Indyk z galaretką z praski/szynkowara Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Indyk z galaretką z praski/szynkowara

Szynkowar o pojemności 1,5 kg:

  • 1,2 kg mięsa z indyka (bez skóry i kości)

Dodatkowo:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki żelatyny (płaskie)
  • 120 ml wody
  • 2 łyżeczki soli (płaskie)
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżki majeranku (płaskie)
  • 1 łyżeczka tymianku (płaska)
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Indyk z galaretką z praski/szynkowara

Przygotowanie mięsa:

Indyk z galaretką z praski/szynkowara
Mięso w prasce powinno być ciasno ułożone.

Mięso z indyka najpierw delikatnie rozbić za pomocą tłuczka, a następnie pokroić w grubszą kostkę.

Dodać uprzednio posiekane ząbki czosnku, wszystkie przyprawy, żelatynę i wodę. Całość porządnie wmieszać, wyrobić i ściśle przełożyć do praski.
(Wcześniej praskę/szynkowar zalecam wysłać specjalnym woreczkiem lub zwykłym workiem/rękawem do pieczenia - rozciętym na dwa kawałki.)

Praskę należy zamknąć, zabezpieczyć klamrą dociskową i wstawić do lodówki na około 24 godziny.

Gotowanie:

Indyk z galaretką z praski/szynkowara
Specjalnym termometrem należy kontrolować temperaturę wody.

Na dno\ie dużego garnka ułożyć metalową kratkę (ew. ręcznik lub ściereczkę), wlać wodę i wstawić praskę/szynkowar z mięsem.
(Wody nie może być więcej niż 1 cm od górnego brzegu praski.)

Całość gotować mniej więcej 2-2,5 h - pod przykryciem.
(Woda nie może osiągać temperatury wyższej niż 90 stopni. Zalecam kontrolować ją za pomocą odpowiedniego termometru.)

Po ugotowaniu:

Indyk z galaretką z praski/szynkowara
Ugotowane mięso powinno być schłodzone, galaretka zastygnie.

Po ugotowaniu mięsa - praskę należy wyjąć z wody (nie wolno jej otwierać!).

Po ostudzeniu wstawić do lodówki - minimum na 10 h.

Schłodzony farsz wyjąć z praski (odwrócić ją do góry dnem, a dla ułatwieni można polać bardzo gorącą wodą).