Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Indyk z jabłkami i marchewką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Danie bardzo łatwe w przyrządzeniu, a zarazem eleganckie, o specyficznym słodkawym smaku.

Indyk z jabłkami i marchewką

Składniki:

Indyk z jabłkami i marchewką

 

  • (2 porcje):
  • 1 Pierś lub udo z indyka (około 40 dag)
  • 10-12 małych marchewek
  • 2-4 jabłka winne
  • Olej
  • Mąka
  • Majeranek
  • Cukier i sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Indyk z jabłkami i marchewką
Mięso pokroić na plastry, ubić, posolić, natrzeć majerankiem, obtoczyć w mące i smażyć na wrzącym oleju na chrupiąco. Jabłka ze skórką pokroić w cienkie plastry, położyć na patelnię z niewielką ilością cukru, wlać trochę wody i dusić pod przykryciem na półmiękko, osączyć i schłodzić. Marchewki gotować w całości w osolonej wodzie, przed podaniem skropić olejem, żeby błyszczały.