laura100

laura100

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 287]

Indyk z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Super na jesienne pochmurne dni

Indyk z kapustą

Składniki:

Indyk z kapustą

 

  • mały indyk około 2,5 kg
  • 3 marchewki
  • pęczek pietruszki
  • 5 dag masła
  • 50 dag kiszonej kasusty
  • 4 surowe kiełbaski
  • 3 łyżki śmietany
  • litr bulionu dobiowego
  • 2 łyżeczki zagęszczacza do sosu
  • pieprz,sól

 

Sposób przygotowania:

Indyk z kapustą
Marchewkę obrac i pokroic w kostkę,natkę pietruszki posiekac.
W rondlu rozgrzac masło,wsypac marchew,wypłukaną kiszoną
kasustęi natkę.Dusic chwilę pod przykryciem.Doprawic pieprzem i solą,wymieszac i odstawic do wystudzenia.
Z kiełbasy zdjąc skórkę,pokroic i wymieszac z kapustą i śmietaną.
Indyka opłukac i wypełnic masą.Otwór spiąc szpilkami.
W brytfannie rozgrzac margarynę i podsmażyc indyka ze wszystkich stron.Przełożyc go do piekarnika,piec około 2 godz w tem 200 stopni. Po 30 minutach zalac indyka bulionem,od czasu do czasu polewając go.Po wyjęciu mięsa do sosu dodac zageszczacz i wymieszac