Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Indyk z marchewką i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kolorowy obiad dla całej rodziny i to do zrobienia w pół godziny. Idealny pomysł, gdy nie chcemy spędzać całego dnia w kuchni. Czego chcieć więcej?

Indyk z marchewką i groszkiem

Składniki:

Indyk z marchewką i groszkiem

 

  • 2 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 1/2 kg piersi z indyka
  • 2 łyżki mieszanki przypraw curry
  • Szklanka zielonego groszku
  • 2 marchewki
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • ryż

Sposób przygotowania:

Indyk z marchewką i groszkiem

ETAP 1:

Indyk z marchewką i groszkiem
Cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanej patelni

Cebulę obieramy i kroimy w dość grubą kostkę, czosnek kroimy na plasterki i podsmażamy na oleju. Cebula powinna tylko się zeszklić.

ETAP 2:

Indyk z marchewką i groszkiem
Indyka dorzucamy na patelnię i doprawiamy

Dodajemy pokrojonego w paseczki indyka. Doprawiamy curry, mieszamy i smażymy na średnim ogniu do momentu, aż mięso będzie ścięte z każdej strony

ETAP 3:

Indyk z marchewką i groszkiem
Na patelnię dokładamy marchewkę i groszek

Marchewkę obieramy, a następnie za pomocą obieraczki do warzyw kroimy ją na cieniutkie paseczki. Dorzucamy na patelnię groszek i marchewkę, mieszamy i smażymy kilka minut i zalewamy śmietaną w temperaturze pokojowej.

ETAP 4:

Indyk z marchewką i groszkiem
Na końcu dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku

Na samym końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym ryżem.