Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Indyk z porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybki obiad. Delikatna pierś z indyka z porem.

Indyk z porem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Indyk z porem

 

  • 0,5 kg piersi z indyka
  • 1 duży por (biała część)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżeczki musztardy kremskiej
  • sól do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Indyk z porem
Pierś z indyka pokroić w niezbyt dużą kostkę. Por oczyścić dokładnie z piasku, pokroić go dosyć drobno. Ja przekrajam go wzdłuż na 4 części, a następnie kroję w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim por. Dodać posiekane ząbki czosnku i chwilę razem smażyć. Na patelnię wrzucić mięso, oprószyć je solą i lekko zrumienić. Do mięsa dodać wszystkie przyprawy i musztardę, wymieszać i jeszcze chwilkę razem smażyć. Całość doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Indyk z porem
Delikatna pierś z indyka pokrojona w niezbyt dużą kostkę.
Indyk z porem
Oczyszczony z piasku por, drobno pokrojony, zeszklony na oleju.
Indyk z porem
Mięso dodane do podsmażonego z czosnkiem pora i lekko zrumienione.