paulinka22

paulinka22

Starszy Kucharz
[Przepisów: 62]

Indyk z sosem porowo-serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Sznycle najczęściej podaję z ziemniakami na obiad. Gdy nie miałam jeszcze parowaru to sznycle dusiłam na patelni z dodatkiem masła.

Indyk z sosem porowo-serowym

Składniki:

Indyk z sosem porowo-serowym

 

  • 50 dag sznycli z indyka,
  • 200 ml białego wytrawnego wina,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 por,
  • 5 dag parmezanu,
  • 200ml śmietanki 12%,
  • pieprz biały,
  • czubryca zielona
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Indyk z sosem porowo-serowym
Sznycle z indyka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Delikatnie oprószamy z jednej strony czubrycą zieloną. Odstawiamy na 30 minut aby mięso "przeszło". Pora myjemy i kroimy na plasterki. Następnie mięso układamy w parowarze, posypujemy kilkoma plasterkami pora. Na wierzch kładziemy 3 łyżki masła. Gotujemy ok. 15-20 minut. Resztę pora szklimy na patelni na 1 łyżce masła. Pod koniec smażenia dolewamy białe wino i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.Dusimy do czasu aż połowa płynu odparuje. Następnie wlewamy śmietanę 12% i gotujemy aż sos zgęstnieje. Do sosu wsypujemy starty parmezan i zdejmujemy z ognia. Sznycle polewamy sosem. 

Tagi:

indyk