Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Indyk z sosie własnym z kopytkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo apetyczny obiad dla całej rodziny- indyk z sosie własnym z kopytkami.

Indyk z sosie własnym z kopytkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Indyk z sosie własnym z kopytkami

 

Sposób przygotowania:

Indyk z sosie własnym z kopytkami
Mięso dokładnie płuczemy, obieramy z nadmiaru tłuszczu i osuszamy. Kroimy mięso na porcje i przekładamy do rondla. Dodajemy margarynę oraz posiekaną cebulę i lekko podsmażamy. Następnie mięso podlewamy wodą. Dodajemy pokrojoną marchew oraz wsypujemy kucharek, mąkę oraz paprykę i dusimy na małym ogniu do miękkości. Doprawiamy sos do smaku pieprzem. Można dodać odrobinę śmietany. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i wykładamy na stolnicę. Następnie wbijamy jajko oraz dodajemy mąki i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy nożem na ukos. Kopytka wrzucamy do wrzącej wody i parzymy pod przykryciem 20 minut. Następnie odcedzamy i wykładamy na talerz. Kopytka polewamy sosem, układamy mięso. Podajemy z sałatką.
Indyk z sosie własnym z kopytkami
Mięso dokładnie płuczemy, obieramy z nadmiaru tłuszczu i osuszamy. Kroimy mięso na porcje i przekładamy do rondla.
Indyk z sosie własnym z kopytkami
Następnie mięso podlewamy wodą. Dodajemy pokrojoną marchew oraz wsypujemy kucharek, mąkę oraz paprykę i dusimy na małym ogniu do miękkości.
Indyk z sosie własnym z kopytkami
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i wykładamy na stolnicę. Następnie wbijamy jajko oraz dodajemy mąki i zagniatamy ciasto.
Indyk z sosie własnym z kopytkami
Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy nożem na ukos. Kopytka wrzucamy do wrzącej wody i parzymy pod przykryciem 20 minut.