Sposób przygotowania:
Indyk z sosie własnym z kopytkami
Mięso dokładnie płuczemy, obieramy z nadmiaru tłuszczu i osuszamy. Kroimy mięso na porcje i przekładamy do rondla. Dodajemy margarynę oraz posiekaną cebulę i lekko podsmażamy. Następnie mięso podlewamy wodą. Dodajemy pokrojoną marchew oraz wsypujemy kucharek, mąkę oraz paprykę i dusimy na małym ogniu do miękkości. Doprawiamy sos do smaku pieprzem. Można dodać odrobinę śmietany. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i wykładamy na stolnicę. Następnie wbijamy jajko oraz dodajemy mąki i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy nożem na ukos. Kopytka wrzucamy do wrzącej wody i parzymy pod przykryciem 20 minut. Następnie odcedzamy i wykładamy na talerz. Kopytka polewamy sosem, układamy mięso. Podajemy z sałatką.