Sposób przygotowania:
Indyk z orzechami
Roztopić 2 łyżki masła na patelni aż do spienienia. Dodać boczek pokrojony w kostkę, posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i smażyć przez 5 minut. Przełożyć do miski, dodać bułkę tartą, posiekane orzechy włoskie bez skórek szałwię, jajko i dokładnie zmieszać. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Indyka umyć, osuszyć, napełnić farszem i zszyć. Posypać wiórkami z 2 łyżek masła. Piec 3 i pół godziny, od czasu do czasu polewając bulionem. Sos pozostały po pieczeniu przelać do dzbanka. Pozostałe masło stopić, dodać mąkę i gotować przez 2 minuty. Stopniowo wlewać wino oraz sos z pieczenia i gotować, aż zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Indyka pokroić, nałożyć na talerze i polać sosem.