michal_b

michal_b

Starszy Kucharz
[Przepisów: 8]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Filet de dinde avec des cerises

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Indyk Nicejski z wiśniami to potrawa, którą jadłem w bardzo przyjemnej knajpce Riwiery Francuskiej. Danie jest proste ale zapewniam, że bardzo smaczne. Należy do topowych dań kuchni francuskiej serwowanych w najlepszych restauracjach Francji.

Filet de dinde avec des cerises Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Filet de dinde avec des cerises

 

  • 4 sznycle z piersi indyka
  • 20 szt. wiśni drylowanych HORTEX
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 8 plastrów boczku surowego wędzonego
  • 20g sezamu
  • 40g masła
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 por
  • 30ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Filet de dinde avec des cerises
Sznycle z indyczej piersi umyj, osusz ręcznikiem papierowym, delikatnie rozklep. Oprósz solą, pieprzem, listkami tymianku. Na kraju sznycla połóż twarde zimne masło oraz zamrożone wiśnie HORTEX (4-5 szt na każdą porcję mięsa). Zwiń roladki, każdą przewiń plastrami boczku, który będzie utrzymywał mięso a także zapewni tłuszcz, zapobiegając jego wyschnięciu. Każdą porcję ułóż delikatnie na blaszce wyłożonej pergaminem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 170°C na 30-35 minut. W międzyczasie przygotuj dodatek w postaci ciastka wytrawnego. Por umyj osusz, posiekaj drobno i przesmaż na maśle z dodatkiem śmietanki. Z arkusza ciasta francuskiego wytnij kostki 5 x 5 cm, na każdej ułóż łyżeczkę pora. Włóż do piekarnika na 15 minut przed końcem pieczenia filetów.  Pamiętaj o serwowaniu dania z lekką sałatką.
Filet de dinde avec des cerises
Filet de dinde avec des cerises

Tagi:

ciasto indyk