Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kaszotto z grzybami i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowa kasza pęczak, aromatyczne suszone grzyby leśne, boczek, cebula, parmezan. Te kilka składników tworzy naprawdę pyszne i proste danie.

Kaszotto z grzybami i boczkiem

Składniki:

Kaszotto z grzybami i boczkiem

 

  • 150 g kaszy pęczak
  • 100 g suszonych borowików
  • 100 g boczku wędzonego
  • 3,5 szklanki bulionu grzybowego lub warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • parmezan do starcia
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Kaszotto z grzybami i boczkiem

ETAP 1:

Kaszotto z grzybami i boczkiem
Grzyby namaczamy w wodzie, a następnie gotujemy

Grzyby namaczamy w wodzie, a następnie gotujemy do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły.
Ugotowane grzyby kroimy na mniejsze kawałki.

ETAP 2:

Kaszotto z grzybami i boczkiem
Boczek smażymy na patelni. Dodajemy cebulę.

Boczek kroimy w kostkę lub w cienkie, krótkie paseczki.
Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni smażymy boczek. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli.

ETAP 3:

Kaszotto z grzybami i boczkiem
Dodajemy kaszę pęczak i smażymy ok. 3 minuty

Wsypujemy kaszę. Smażymy ok. 3 minuty.

ETAP 4:

Kaszotto z grzybami i boczkiem
Dodajemy grzyby. Następnie porcjami, po łyżce wazowej, wlewamy bulion

Dodajemy grzyby, sól, pieprz i tymianek, a następnie, porcjami (po łyżce wazowej), wlewamy bulion. Kolejną porcję bulionu dodajemy wtedy, gdy kasza wchłonęła poprzednią. Cały proces powinien trwać ok. 20 minut, aż kasza będzie miękka.
Danie doprawiamy do smaku. Przed podaniem kaszotto posypujemy porcją parmezanu startego na tarce oraz natką pietruszki.