Sposób przygotowania:
Kaszotto z grzybami i boczkiemETAP 1:
Grzyby namaczamy w wodzie, a następnie gotujemy do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły.
Ugotowane grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
ETAP 2:
Boczek kroimy w kostkę lub w cienkie, krótkie paseczki.
Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni smażymy boczek. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
ETAP 3:
Wsypujemy kaszę. Smażymy ok. 3 minuty.
ETAP 4:
Dodajemy grzyby, sól, pieprz i tymianek, a następnie, porcjami (po łyżce wazowej), wlewamy bulion. Kolejną porcję bulionu dodajemy wtedy, gdy kasza wchłonęła poprzednią. Cały proces powinien trwać ok. 20 minut, aż kasza będzie miękka.
Danie doprawiamy do smaku. Przed podaniem kaszotto posypujemy porcją parmezanu startego na tarce oraz natką pietruszki.