Sposób przygotowania:
jabłaka zapiekane z makaronem i śmietaną
Makaron wrzucamy do gotującej wody i osolonej wcześniej. Gotujemy aż będzie pół miękki.
Odlewamy , polewamy zimną wodą i wykładamy do żaroodpornego naczynia.
Rozrabiamy śmietanę z cukrem waniliowym i łyżeczką zwykłego cukru.
Smarujemy wierzch makaronu cieniutką warstwą śmietany.
Śmietanę można zastąpić jogurtem,
Obieramy nasze jabłka.
Trzemy na tarce na grubych oczkach.
Dodajemy cynamon i dokłądnie mieszamy.
NA śmietanę wykładamy jabłka, rozporwadzamy równomiernie.
Na sam wierzch smarujemy jeszcze cieniutką wartswą śmietany ( lub jogurtu )
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Pieczemy przez ok 30 minut .
Naszą jabłeczną zapiekankę możemy podać z owocowym jogurtem lub na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę.
Odlewamy , polewamy zimną wodą i wykładamy do żaroodpornego naczynia.
Rozrabiamy śmietanę z cukrem waniliowym i łyżeczką zwykłego cukru.
Smarujemy wierzch makaronu cieniutką warstwą śmietany.
Śmietanę można zastąpić jogurtem,
Obieramy nasze jabłka.
Trzemy na tarce na grubych oczkach.
Dodajemy cynamon i dokłądnie mieszamy.
NA śmietanę wykładamy jabłka, rozporwadzamy równomiernie.
Na sam wierzch smarujemy jeszcze cieniutką wartswą śmietany ( lub jogurtu )
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Pieczemy przez ok 30 minut .
Naszą jabłeczną zapiekankę możemy podać z owocowym jogurtem lub na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę.