Sposób przygotowania:
Jabłecznik
Jabłka obrać, pokroić w małe kawałki, smażyć podlewając wodą, dodać cukier i cynamon do smaku. Gdy jabłka zmiękną odlać wodę i odstawić.
Z mąki, proszku do pieczenia, żółtek, cukru, śmietany zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i obie rozwałkować. Pierwszą część wyłożyć na spód posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą blaszki. Następnie wyłożyć jabłka i przykryć drugim plackiem.
Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Z mąki, proszku do pieczenia, żółtek, cukru, śmietany zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i obie rozwałkować. Pierwszą część wyłożyć na spód posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą blaszki. Następnie wyłożyć jabłka i przykryć drugim plackiem.
Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.