milena123101

milena123101

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Jabłecznik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczny, szybki i tani jabłecznik

Jabłecznik

Składniki:

Jabłecznik

 

  • 4 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1,5 kostki masła lub margaryny
  • 2 łyżki śmietany lub więcej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 14 łyżek cukru
  • 2 kg jabłek
  • 3łyżki cukru
  • galaretka
  • odrobina cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik
Zgniatamy składniki: 4 szklanki mąki, 4 żółtka,1,5 kostki masła lub margaryny, 2 łyżki śmietany lub więcej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 14 łyżek cukru i dzielimy na dwie części. Jabłka uprażamy, dodajemy cukier, odrobinę cynamonu i galaretkę w proszku. Na natłuszczoną blachę wylepiamy formę ciastem (nie rozwałkujemy). Następnie kładziemy uprażone jabłka i na to jeszcze jedną warstwę ciasta. Pieczmy około godziny w temperaturze 180 stopni.