Sposób przygotowania:
Jabłecznik
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Następnie ścieramy je na tarce o większych oczkach. Starte jabłka przesmażamy z łyżką cukru. Masę jabłkową odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy posiekaną margarynę, cukier, śmietanę i żółtka. Wszystko razem zagniatamy do powstania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę, wcześniej wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Na ciasto wykładamy masę jabłkową, a na masę rozkruszamy albo ścieramy na tarce drugą część ciasta. Ciasto pieczemy w 180 st.C przez ok. 30 minut. Gotowe ciasto posypujemy na wierzchu cukrem pudrem.
Smacznego :)
Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy posiekaną margarynę, cukier, śmietanę i żółtka. Wszystko razem zagniatamy do powstania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę, wcześniej wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Na ciasto wykładamy masę jabłkową, a na masę rozkruszamy albo ścieramy na tarce drugą część ciasta. Ciasto pieczemy w 180 st.C przez ok. 30 minut. Gotowe ciasto posypujemy na wierzchu cukrem pudrem.
Smacznego :)
gąska