karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Jabłecznik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny jabłecznik. Nie jest trudny w wykonaniu.

Jabłecznik

Składniki:

Jabłecznik

 

  • 1 kg antonówek
  • 1/2 kg mąki
  • 250g margaryny Kasia
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 2 łyżki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Następnie ścieramy je na tarce o większych oczkach. Starte jabłka przesmażamy z łyżką cukru. Masę jabłkową odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy posiekaną margarynę, cukier, śmietanę i żółtka. Wszystko razem zagniatamy do powstania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę, wcześniej wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Na ciasto wykładamy masę jabłkową, a na masę rozkruszamy albo ścieramy na tarce drugą część ciasta. Ciasto pieczemy w 180 st.C przez ok. 30 minut. Gotowe ciasto posypujemy na wierzchu cukrem pudrem.
Smacznego :)