agnieszkaijustyna

agnieszkaijustyna

Kucharz
[Przepisów: 6]

Jabłecznik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jabłecznik z badzo delikatną i smaczną masą.

Jabłecznik

Składniki:

Jabłecznik

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 0,75 szkl cukru
  • kopiasta szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżeczki płaski proszku do pieczenia
  • 4 łyżki gorącej wody
  • szczypta soli do białek

 

  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe lub agrestowe

 

  • Dodatkowo:
  • cukier puder
  • śmietanka 12%

Sposób przygotowania:

Jabłecznik
Białka ubijamy z cukrem na sztywno dodajmy żółtka, podbijamy. Następnie mieszając dodajemy wodę i mąke pomieszaną z proszkiem. Piec w temperaturze 150-200 stopni przez 35-45 minut (zależy od piekarnika).

Jabłka opieramy i kroimy do garnka. Gotujemy je z małą ilością wody do miękkości. Dodajemy galaretki do gotujących się jabłek mieszając.

Biszkopt przekrawamy na pół, rozkładamy gęstą masę z jabłek, nakrywamy biszkoptem i smarujemy lukrem.