Sposób przygotowania:
Szarlotka z cynamonemPrzygotowanie ciasta:
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. 1 częścią wyłożyć przygotowaną wcześniej tradycyjną blaszkę(wyłożoną papierem do pieczenia ciast).2 część ciasta włożyć na 20 min. do zamrażalki.
Przygotowanie jabłek:
Jabłka umyć,obrać,przekroić na pół,usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na grubych oczkach tarki. Odcisnąć dość mocno z nadmiaru soku.Wymieszać z sokiem z cytryny,cukrami,cynamonem.
Etap końcowy:
Ciasto w brytfance posypać kaszą manną. Rozłożyć równomiernie warstwę jabłek.Wyjąć ciasto z zamrażalki i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i piec przez ok. 60-70 min.
Po lekkim przestygnięciu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.