Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Szarlotka z cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybka w wykonaniu i niezawodna szarlotka z dodatkiem dużej ilości cynamonu .Smakuje doskonale potrzepana cukrem pudrem jak i z dodatkiem bitej śmietany.

Szarlotka z cynamonem

Składniki:

Szarlotka z cynamonem

Na ciasto:

Na nadzienie jabłkowe:

  • 2 ,2 kg jabłek (najlepiej szara ryneta)
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • dodatkowo:
  • 2 łyżki kaszy manny
  • cukier puder do potrzepania ciasta

Sposób przygotowania:

Szarlotka z cynamonem

Przygotowanie ciasta:

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. 1 częścią wyłożyć przygotowaną wcześniej tradycyjną blaszkę(wyłożoną papierem do pieczenia ciast).2 część ciasta włożyć na 20 min. do zamrażalki.

Przygotowanie jabłek:

Jabłka umyć,obrać,przekroić na pół,usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na grubych oczkach tarki. Odcisnąć dość mocno z nadmiaru soku.Wymieszać z sokiem z cytryny,cukrami,cynamonem.

Etap końcowy:

Szarlotka z cynamonem
Na ciasto rozłożone w blaszce wyłożyć przygotowane doprawione jabłka

Ciasto w brytfance posypać kaszą manną. Rozłożyć równomiernie warstwę jabłek.Wyjąć ciasto z zamrażalki i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i piec przez ok. 60-70 min.

Po lekkim przestygnięciu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.