Sposób przygotowania:
Jabłecznik alzacki
Mąkę, proszek do pieczenia przesiewamy i mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Robimy w mące zagłębienie i wkładamy twaróg, dolewamy mleko i olej. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i na 30 minut wkładamy do lodówki. Jabłka myjemy i obieramy, kroimy na połówki i wycinamy gniazda. Wypukłą stronę jabłek nacinamy równomiernie wzdłuż i skrapiamy sokiem z cytryny. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3-4 mm i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy. Obcinamy wystające nad brzeg formy kawałki ciasta. Podpiekamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 minut. W tym czasie mieszamy jaja ze śmietaną i cukrem. Jabłka układamy na podpieczonym cieście i zalewamy masą z jajek - pieczemy kolejne 30 minut. Podajemy oprószony cukrem pudrem.