anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Jabłecznik z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Chyba smaczniejszego jabłecznika nigdy wcześniej nie piekłam, wygląda niepozornie, ale smakuje znakomicie. Ciasto z serem jest chrupiące na wierzchu, a na spodzie wilgotne i długo utrzymujące świeżość.

Jabłecznik z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik z serem

 

  • CIASTO:
  • mąka krupczatka – 300 g
  • cukier puder – 200 g
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • masło – 200 g
  • twaróg półtłusty – 250 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • jajka – 2 szt.

 

  • NADZIENIE:
  • jabłka – 1,2 kg /obranych i pokrojonych/
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • rodzynki – 50 g
  • cukier – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z serem
Do pojemnika malaksera wsypać obie mąki, cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszać i dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Krótko wyrobić malakserem do uzyskania grudek. Dodać pokruszony twaróg i krótko wyrobić malakserem.

Następnie dodać jajka i miksować do połączenia się składników. Pojemnik z ciastem wstawić do lodówki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Schłodzone ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną część wyłożyć łyżką na dnie tortownicy o średnicy 30 cm wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną.

Następnie mocząc łyżkę w zimnej wodzie ciasto rozsmarować cienką warstwą. Pokrojone jabłka wymieszać z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Ułożyć równą warstwą na cieście. Drugą część ciasta rozsmarować na wierzchu jabłek. Tortownicę wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 40 minut.

Upieczone i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. *ciasto można również przygotować bez malaksera, wystarczy wszystkie składniki posiekać na stolnicy nożem jak tradycyjne ciasto kruche *ciasto jest bardzo lepkie i ma dość mazistą konsystencję, więc nie dać się go rozwałkować. 
Jabłecznik z serem
Pojemnik z ciastem wstawić do lodówki do schłodzenia.
Jabłecznik z serem
Schłodzone ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną część wyłożyć łyżką na dnie tortownicy.
Jabłecznik z serem
Pokrojone jabłka wymieszać z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Ułożyć równą warstwą na cieście.
Jabłecznik z serem
Drugą część ciasta rozsmarować na wierzchu jabłek.