Sposób przygotowania:
Jabłecznik z serem
Do pojemnika malaksera wsypać obie mąki, cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszać i dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Krótko wyrobić malakserem do uzyskania grudek. Dodać pokruszony twaróg i krótko wyrobić malakserem.
Następnie dodać jajka i miksować do połączenia się składników. Pojemnik z ciastem wstawić do lodówki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Schłodzone ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną część wyłożyć łyżką na dnie tortownicy o średnicy 30 cm wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną.
Następnie mocząc łyżkę w zimnej wodzie ciasto rozsmarować cienką warstwą. Pokrojone jabłka wymieszać z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Ułożyć równą warstwą na cieście. Drugą część ciasta rozsmarować na wierzchu jabłek. Tortownicę wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 40 minut.
Upieczone i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. *ciasto można również przygotować bez malaksera, wystarczy wszystkie składniki posiekać na stolnicy nożem jak tradycyjne ciasto kruche *ciasto jest bardzo lepkie i ma dość mazistą konsystencję, więc nie dać się go rozwałkować.
Następnie dodać jajka i miksować do połączenia się składników. Pojemnik z ciastem wstawić do lodówki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Schłodzone ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną część wyłożyć łyżką na dnie tortownicy o średnicy 30 cm wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną.
Następnie mocząc łyżkę w zimnej wodzie ciasto rozsmarować cienką warstwą. Pokrojone jabłka wymieszać z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Ułożyć równą warstwą na cieście. Drugą część ciasta rozsmarować na wierzchu jabłek. Tortownicę wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 40 minut.
Upieczone i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. *ciasto można również przygotować bez malaksera, wystarczy wszystkie składniki posiekać na stolnicy nożem jak tradycyjne ciasto kruche *ciasto jest bardzo lepkie i ma dość mazistą konsystencję, więc nie dać się go rozwałkować.