Sposób przygotowania:
Jabłecznik Dzastiny
NADZIENIE -Jabłka trzemy na oczkach i wrzucamy do rondelka najlepiej dużego i dusimy dosypując cynamonu , jesli chcemy dosypujemy 1 łyżke cukru. Możemy pokroic w drobną kostkę a resztę potrzeć
CIASTO - Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem przesiane , masło, cukier, żółtka, śmietanę. Wszystko ugniatamy na jednolitą masę, następnie dzielimy na dwie części.
Przygotowujemy pergamin i wysypujemy bułką tartą i jedną częśc ciasta wałkujemy i wykładamy na blaszkę i nakładamy nasze jabłka. Zabieramy drugą część i równie z rozwałkowujemy i nakładamy na wcześniej nałożone jabłka.
Na końcu posypujemy cukrem pudrem lub polewą...
Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach < 40 termoobieg i 170 stopni >
CIASTO - Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem przesiane , masło, cukier, żółtka, śmietanę. Wszystko ugniatamy na jednolitą masę, następnie dzielimy na dwie części.
Przygotowujemy pergamin i wysypujemy bułką tartą i jedną częśc ciasta wałkujemy i wykładamy na blaszkę i nakładamy nasze jabłka. Zabieramy drugą część i równie z rozwałkowujemy i nakładamy na wcześniej nałożone jabłka.
Na końcu posypujemy cukrem pudrem lub polewą...
Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach < 40 termoobieg i 170 stopni >
shimetsu
blackbetty
eli_555