dzastina

dzastina

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 142]

Jabłecznik Dzastiny

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wspaniały jabłecznik na chrupiącym cieście

Jabłecznik Dzastiny

Składniki:

Jabłecznik Dzastiny

 

  • 1- 1,5 kg jabłek
  • 1 kostka masła
  • ok 2 sszklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • 0,5 opak proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany / bądź jogurtu naturalnego
  • cynamon <3 łyżeczki>

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik Dzastiny
NADZIENIE -Jabłka trzemy na oczkach i wrzucamy do rondelka najlepiej dużego i dusimy dosypując cynamonu , jesli chcemy dosypujemy 1 łyżke cukru. Możemy pokroic w drobną kostkę a resztę potrzeć

CIASTO - Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem przesiane , masło, cukier, żółtka, śmietanę. Wszystko ugniatamy na jednolitą masę, następnie dzielimy na dwie części.

Przygotowujemy pergamin i wysypujemy bułką tartą i jedną częśc ciasta wałkujemy i wykładamy na blaszkę i nakładamy nasze jabłka. Zabieramy drugą część i równie z rozwałkowujemy i nakładamy na wcześniej nałożone jabłka.

Na końcu posypujemy cukrem pudrem lub polewą...

Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach < 40 termoobieg i 170 stopni >