Sposób przygotowania:
Jabłecznik górka
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder wymieszać. Do mieszanki dodać jogurt i masło. Ciasto wyrobić, podzielić na dwie części i rozwałkować.
Na foremkę wyłożyć papier do pieczenia i połówkę ciasta. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda dwa jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i ułożyć na cieście.
Resztę jabłek ułożyć połówkami na cieście iposypać obficie cynamonem. Następnie przykryć drugą połówką ciasta. Widelcem delikatnie po nakłuwać miejscami ciasto.
Jajko roztrzepać i posmarować nim ciasto. Wstawić do piekarnika na około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Na foremkę wyłożyć papier do pieczenia i połówkę ciasta. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda dwa jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i ułożyć na cieście.
Resztę jabłek ułożyć połówkami na cieście iposypać obficie cynamonem. Następnie przykryć drugą połówką ciasta. Widelcem delikatnie po nakłuwać miejscami ciasto.
Jajko roztrzepać i posmarować nim ciasto. Wstawić do piekarnika na około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.