kleopatra1982

kleopatra1982

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 33]

Jabłecznik górka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto świetnie się prezentuje, na każdym robi duże wrażenie a do tego wspaniale smakuje. Jabłka od tej pory nie muszą być tylko pod postacią tartą.

Jabłecznik górka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jabłecznik górka

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik górka
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder wymieszać. Do mieszanki dodać jogurt i masło. Ciasto wyrobić, podzielić na dwie części i rozwałkować.

Na foremkę wyłożyć papier do pieczenia i połówkę ciasta. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda dwa jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i ułożyć na cieście.

Resztę jabłek ułożyć połówkami na cieście iposypać obficie cynamonem. Następnie przykryć drugą połówką ciasta. Widelcem delikatnie po nakłuwać miejscami ciasto.

Jajko roztrzepać i posmarować nim ciasto. Wstawić do piekarnika na około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Jabłecznik górka
Połówki jabłek przykryć drugą połową ciasta
Jabłecznik górka
Połówki jabłek ułożyć na cieście i posypać cynamonem