gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Jabłecznik Gosi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

bardzo dobry placek, polecam gorąco

Jabłecznik Gosi

Składniki:

Jabłecznik Gosi

 

  • CIASTO
  • 70 dag mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 20 dag margaryny
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • JABŁKA
  • 1,5 litra słoika tartych jabłek
  • szklanka cukru
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 5 białek
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Jabłecznik Gosi
CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać do tego cukier puder. Zrobić rowek, wbić żółtka, dodać margarynę. Posiekać nożem. Wyrobić ciasto. Dodać śmietanę. Wyrobić miękkie ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki (gdy ciasto za miękkie) lub śmietany (gdy ciasto za twarde). Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na brytfannie. JABŁKA: Do dużego rondla dać wszystkie jabłka, dodać cukier i galaretkę w proszku. Delikatnie podsmażyć na wolnym ogniu. Następnie zimne przełożyć na ciasto. Z białek ubić pianę, dodać cukier i ubić na sztywno. Wylać na jabłka. Rozsmarować na całą brytfannę. Na to położyć drugą część rozwałkowanego ciasta. Piec w 180 st. przez ok. 45 minut.