zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Jabłecznik inaczej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupełnie inna wersja ciasta z jabłkami

Jabłecznik inaczej

Składniki:

Jabłecznik inaczej

 

 

  • Masa z jabłkami:
  • 1 kilogram jabłek
  • kostka masła
  • szklanka cukru pudru
  • 500 gram sera smietankowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Jabłecznik inaczej
Ciasto: Masło roztopić w garnku, rozpuścić w nim cukier. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę pszenna i ziemniaczaną. Cały czas mieszając. Kiedy masa zrobi się bardzo gęsta ściągamy ją z ognia. Wbijamy po jednym jajku i miksujemy na gładką masę. Przekładamy na blache lub tortownicę i pieczemy w 190 C ok. 40-50 minut. Masa: Galaretkę zagotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić w chłodne miejsce. Ser zmiksować z tężejącą galaretką, miękkie msło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do sera i galaretki, zmiksować. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć ze soku, dodać cynamon i wymieszać. Następnie jabłka dodać do masy, wymieszać łyżką. Ostudzone ciasto przekroić, przełozyć masą. Wierzch posypać cukrem pudrem. Odstawić do lodówki na min. 2 godziny.