Sposób przygotowania:
Jabłecznik inaczej
Ciasto: Masło roztopić w garnku, rozpuścić w nim cukier. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę pszenna i ziemniaczaną. Cały czas mieszając. Kiedy masa zrobi się bardzo gęsta ściągamy ją z ognia. Wbijamy po jednym jajku i miksujemy na gładką masę. Przekładamy na blache lub tortownicę i pieczemy w 190 C ok. 40-50 minut. Masa: Galaretkę zagotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić w chłodne miejsce. Ser zmiksować z tężejącą galaretką, miękkie msło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do sera i galaretki, zmiksować. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć ze soku, dodać cynamon i wymieszać. Następnie jabłka dodać do masy, wymieszać łyżką. Ostudzone ciasto przekroić, przełozyć masą. Wierzch posypać cukrem pudrem. Odstawić do lodówki na min. 2 godziny.