hathor5

hathor5

Szef Kuchni
[Przepisów: 51]

Jabłecznik na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Cudowne lekkie ciasto, z delikatną cytrynową nutą.

Jabłecznik na biszkopcie

Składniki:

Jabłecznik na biszkopcie

 

 

  • Nadzienie:
  • jabłka
  • 4 łyżki cukru
  • galaretka w ulubionym smaku
  • sok z cytryny

 

  • Lukier:
  • sok z cytryny
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Jabłecznik na biszkopcie
Biszkopt robimy tak jak zwykle. Białka na sztywno do nich cukier, potem żółtko. Na końcu dosypać obie mąki wymieszane z proszkiem (przesiane) i delikatnie wymieszać. Do piekarnika na 160 przez około 20 minut.Jabłka, najlepiej już przetarte, ilość zależy od zamiłowania, ja dałam litrowy słoik, wyłożyć do garnka razem z cukrem, galaretką i sokiem z cytryny. Zagotować, pozostawić do ostudzenia.Kiedy biszkopt wystygnie przekroić go i wyłożyć na niego masę jabłkową. Przykryć drugą częścią.Cytrynę wymieszać z cukrem pudrem tak, aby nie był zbyt gęsty i nie zbyt lejący. Pół cytryny powinno wystarczyć. Wylać na wierzch placka. Można udekorować na wierzchu skórką cytryny, albo kolorową posypką.I smacznego.