kleopatra1982

kleopatra1982

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 33]

Jabłecznik na kruchym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealny i pyszny jabłecznik na kruchym spodzie dla początkujących, zawsze się udaje. Jesienią bardzo często gości na moim stole.

Jabłecznik na kruchym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jabłecznik na kruchym

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik na kruchym
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól jajka i margarynę wymieszać ze sobą i zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na proporcję 3/4 i 1/3 . 3/4 ciasta wyłożyć na posmarowaną tłuszczem formę lub wyłożoną papierem do pieczenia.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cynamonem, kisielem cytrynowym i cukrem. Jabłka rozłożyć na cieście. Pozostałą część ciasta porozdzielać na wierzchu.

Piec godzinę w temperaturze 180 stopni. 
Jabłecznik na kruchym
Upieczone ciasto zostawić do wystygnięcia, wówczas lepiej się kroi.
Jabłecznik na kruchym
Ciasto na wierzch można również zetrzeć na tarce.