ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Szarlotka na kruchym cieście z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szarlotka na kruchym cieście z budyniową masą

Szarlotka na kruchym cieście z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka na kruchym cieście z budyniem

 

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • łyżka kwaśniej, gęstej śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kostka margaryny (polecam Kasię o maślany smaku)
  • pół szklanki cukru
  • masa:
  • słoiczek 0,5 l musu z jabłek
  • 1 duże jabłko
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe z cukrem na 0,5 l mleka
  • 1 l mleka
  • łyżeczka przyprawy do jabłecznika (ew. cynamon, imbir)
  • łyżka bułki tartej
  • do posypania:
  • 2 łyżki cukru pudru i pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Szarlotka na kruchym cieście z budyniem
1. Ciasto zagniatamy ze składników, dzielimy na 2 porcje i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika 2. Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Będziemy wylewać ciepły więc robimy jak już ciasto jest w zamrażalniku. 3. Jabłko obieramy dzielimy na cząstki. 4. Jedną połową ciasta wyklejamy blaszkę (ok. 20x30), nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą 5. Wykładamy na ciasto mus, cząstki jabłek, posypujemy przyprawą do jabłecznika, wylewamy na to budyń. 6. Na górę dajemy poskubane lub starte ciasto kruche (2 połówkę). 7. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach aż się góra przyrumieni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Szarlotka na kruchym cieście z budyniem
Ze składników ciasta zagniatamy kruche ciasto.Ciasto chłodzimy w zamrażalniku, podzielone na 2 porcje.
Szarlotka na kruchym cieście z budyniem
Jedną wyklejamy blaszkę wyłożoną pergaminem i nakłuwamy widelcem oraz posypujemy bułką tartą
Szarlotka na kruchym cieście z budyniem
Na ciasto wykładamy mus, cząstki jabłek, posypujemy przyprawą do jabłecznika
Szarlotka na kruchym cieście z budyniem
Na jabłka wykładamy ciepły budyń a na niego skubiemy lub ścieramy 2 porcję ciasta