hathor5

hathor5

Szef Kuchni
[Przepisów: 51]

Jabłecznik na kruchym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny jabłecznik na kruchym cieście

Jabłecznik na kruchym spodzie

Składniki:

Jabłecznik na kruchym spodzie

 

  • Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 margaryna
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Składniki na nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżki cukru
  • cynamon

 

  • Lukier:
  • cukier puder
  • mleko

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik na kruchym spodzie
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, można użyć gotowych jabłek ze słoika. Wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Ze składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Schłodzić w lodówce. Jedną część rozwałkować i rozłożyć na spodzie blachy wysmarowanej tłuszczem i nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć jabłka z cukrem i drugą część kruchego ciasta. Piec w rozgrzanym do temperaturze 170 stopni przez 50 do 60 minut Z mleka i cukru zrobić lukier. Po ostygnięciu wylać lukier na placek w zależności od upodobań. I smacznego