Szalona

Szalona

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Jabłecznik pod bezą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie sposób nie skusić się jesienią na jabłka. Soczyste i pachnące jak nigdy nadają się do pieczenia. Niekoniecznie w szarlotce.

Jabłecznik pod bezą

Składniki:

Jabłecznik pod bezą

 

  • Na 8 osób:
  • 3 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • łyżka smalcu
  • 5 łyżek cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • kilka łyżek tartej bułki

 

  • FARSZ:
  • 1,5 kg winnych jabłek
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Jabłecznik pod bezą
Składniki na ciasto zagnieć, schłodź przez 2 godz. w lodówce. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylep rozwałkowanym ciastem. Ponakłuwaj widelcem, podpiecz przez 15 min. Wyjmij z piekarnika, oprósz tartą bułką. Jabłka umyj, obierz, pokrój w cienkie plasterki. Wyłóż na ciasto. Białka ubij na sztywno z cukrem. Rozsmaruj masę na jabłkach. Piecz ok. 30-40 min w temp 170*C.