Sposób przygotowania:
Jabłecznik pod pierzyną ze śmietany
Robienie ciasta zaczynamy od biszkoptu .Pieczemy biszkopt. Jajka dobrze myjemy rozdzielamy białka od żółtek . Białka ubijamy z odrobiną soli i cukrem na sztywna pianę. Żółtka mieszamy z odrobiną wody i octu dolewamy do białek . Miksujemy . Odkładamy biszkopt dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy dużą łyżką . Wstawiamy do piekarnika na ok 30 min . Po upieczeniu studzimy i przekrawamy . Nasączamy kompotem truskawkowym i smarujemy dżemem truskawkowym ja użyłam z dodatkiem wanilii. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę podsmażamy z dodatkiem cukru dolewamy ok 1/3 szklanki wody -zagotowujemy . Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody . Jabłka z ciągamy z ognia i dodajemy żelatynę . Gdy zacznie gęstnieć układamy na biszkopcie. Wstawiamy do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody studzimy i dodajemy do śmietany miksujemy . Wylewamy na stężałe już jabłka . Ozdabiamy .