Sposób przygotowania:
Sernik z makiem i jabłkami siostry AnastazjiETAP 1:
Składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść z nich ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 25x35cm i przełożyć do blach wyłożonych papierem do pieczenia. Jeden placek upiec w temp. 180 stopni na rumiano. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Masę makową przełożyć do miski i wymieszać z kaszą manną. Białka ubić na sztywno i wmieszać do masy makowej. Wyłożyć na surowy placek.
Z jajek na sernik oddzielić żółtka i utrzeć je z masłem i cukrami na puszystą masę. Zmiksować z serem a następnie z budyniem i mąką. Białka ubić osobno z solą i wmieszać delikatnie do masy serowej. Masę wyłożyć na masę makową. Sernik piec około godziny w 180 stopniach. Przestudzić. Mus jabłkowy podgrzać. Gdy zacznie bulgotać wymieszać z galaretką. Przestudzić i wyłożyć na ciasto. Przykryć upieczonym ciastem kruchym. Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej połamaną czekoladę. Wymieszać i posmarować wierzch ciasta. Ciasto schłodzić w lodówce.