anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Jabłecznik pokusa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo delikatny i wspaniały jabłecznik polecam na jesienne popołudnie, jabłka przypominają delikatny mus.

Jabłecznik pokusa

Składniki:

Jabłecznik pokusa

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 op cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku de pieczenia

Jabłka

  • 2 kg jabłek
  • 300 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 cukier cynamonowy
  • 3/4 szkl grysiku

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Jabłecznik pokusa
Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na wysyłana bułka tartą blaszkę. A druga część podzielić na kawałki i zamrozić.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, do garnka dac masło i cukier oraz jabłka i smażyć około 10 minut często mieszając dodać cukier cynamonowy i grysik rozmieszany w 1/3 szkl wody, smażyć jeszcze około 10 minut cały czas mieszając.

Jabłka wyłożyć na ciasto i na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.