WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Jabłecznik ucierany

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jabłecznik ucierany czyli szarlotka na cieście puszystym i miękkim z nadzieniem z prażonych jabłek z dodatkiem mąki ziemniaczanej.

Jabłecznik ucierany Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Jabłecznik ucierany

Ciasto:

  • 7 mniejszych jajek
  • 3/4szkl. cukru
  • 32g cukru waniliowego
  • 5 łyżek mleka
  • 0,5szkl. oleju
  • 250 mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

Jabłecznik ucierany

ETAP 1:

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka. Dodać cukier, 2 łyżki wody i cynamon i prażyć aż się rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szkl. zimnej wody. Wlać do jabłek. Gotować na małym ogniu, aż jabłka trochę zgęstnieją. Wystudzić.

Jajka utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym na jasną puszystą masę. Dodać olej i mleko i zmiksować do połączenia. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmiksować z masą jajeczną. Połowę ciasta przelać do formy 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 15 minut w 180 stopniach. Wyłożyć jabłka i wylać drugą część ciasta.

Piec 30 min. w 180 stopniach. Wystudzić i najlepiej schłodzić w lodówce. Posypać cukrem pudrem i pokroić.

Jabłecznik ucierany
Jabłecznik po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Jabłecznik ucierany
Druga część ciasta wylana na prazone jabłka
Jabłecznik ucierany
Uprażone i wystudzone jabłka wyłożóne na podpieczony spód
Jabłecznik ucierany
Ciasto po zmiksowaniu z maką i proszkiem do pieczenia
Jabłecznik ucierany
Jabłka uprażone z cukrem i cynamonem