Sposób przygotowania:
Jabłecznik ucieranyETAP 1:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka. Dodać cukier, 2 łyżki wody i cynamon i prażyć aż się rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szkl. zimnej wody. Wlać do jabłek. Gotować na małym ogniu, aż jabłka trochę zgęstnieją. Wystudzić.
Jajka utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym na jasną puszystą masę. Dodać olej i mleko i zmiksować do połączenia. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmiksować z masą jajeczną. Połowę ciasta przelać do formy 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 15 minut w 180 stopniach. Wyłożyć jabłka i wylać drugą część ciasta.
Piec 30 min. w 180 stopniach. Wystudzić i najlepiej schłodzić w lodówce. Posypać cukrem pudrem i pokroić.
lukrowanepierniczki