ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Ryż z warzywami wiosennymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ryż basmati smakuje nam bardzo ale w daniach bezmięsnych, zimowa pora najlepiej smakują zestawy mrożonych warzyw.

Ryż z warzywami wiosennymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż z warzywami wiosennymi

 

  • ryż basmati 2 woreczki,
  • masło 2 łyżki,
  • cebula 2 sztuki,
  • pieczarki 2 duże,
  • kostka rosołowa 1 sztuka,
  • warzywa mrożone bukiet wiosenny 1 opakowanie,
  • sok pomidorowy 1/2 litra,
  • woda 2 szklanki,
  • przyprawa uniwersalna - do smaku,
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
  • papryka chili - do smaku,
  • surówka - jaką się lubi

Sposób przygotowania:

Ryż z warzywami wiosennymi
Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać do cebuli pokrojone pieczarki i podsmażyć, dodać kostkę rosołową.

Wsypać opakowanie mrożonych warzyw bukiet wiosenny, podsmażać co jakiś czas zamieszać.

Wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy), wlać 2 szklanki wody i gotować z 10 minut na większym ogniu aby trochę wody odparowało.

Pod koniec wsypać do smaku pieprz ziołowy, paprykę ostrą, przyprawę uniwersalną, podawać z ugotowanym ryżem basmati i np z sałatą lodową w jogurcie.
Ryż z warzywami wiosennymi
Takie dania są mało kaloryczne ale i sycące.
Ryż z warzywami wiosennymi
Pieczarki z cebulą doskonale smakują z warzywami.
Ryż z warzywami wiosennymi
Mrożone zestawy warzywne można uzywać całorocznie.
Ryż z warzywami wiosennymi
Sok pomidorowy doskonale zageszcza sos bez mąki.

Tagi:

ryż danie