Sposób przygotowania:
Ryż z warzywami wiosennymi
Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać do cebuli pokrojone pieczarki i podsmażyć, dodać kostkę rosołową.
Wsypać opakowanie mrożonych warzyw bukiet wiosenny, podsmażać co jakiś czas zamieszać.
Wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy), wlać 2 szklanki wody i gotować z 10 minut na większym ogniu aby trochę wody odparowało.
Pod koniec wsypać do smaku pieprz ziołowy, paprykę ostrą, przyprawę uniwersalną, podawać z ugotowanym ryżem basmati i np z sałatą lodową w jogurcie.
Wsypać opakowanie mrożonych warzyw bukiet wiosenny, podsmażać co jakiś czas zamieszać.
Wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy), wlać 2 szklanki wody i gotować z 10 minut na większym ogniu aby trochę wody odparowało.
Pod koniec wsypać do smaku pieprz ziołowy, paprykę ostrą, przyprawę uniwersalną, podawać z ugotowanym ryżem basmati i np z sałatą lodową w jogurcie.




Polpal
Istnieje wiele błędów i nietaktów, które można popełnić jedząc pałeczkami; w języku japońskim większość z nich swoją własną nazwę. Zasady mogą się nieco różnić w kuchni chińskiej, japońskiej i innych krajów Dalekiego Wschodu. Najczęstsze błędy w japońskim savoir-vivrze to:
tsuki-bashi – nabijanie jedzenia na pałeczkę
neburi-bashi – oblizywanie pałeczek
hotoke-bashi – wbijanie pałeczek w miseczkę ryżu (oznacza to ofiarowanie jedzenia przodkom)
utsushi-bashi – podawanie jedzenia innym osobom za pomocą pałeczek (w Chinach można to robić tylko pomiędzy bliskimi osobami, a w Korei w ogóle nie jest to uważane za nietakt)
kaki-bashi – trzymanie miski przy ustach i wyjadanie pałeczkami resztek dania (w Chinach jest to uważane za całkowicie normalne)
saguri-bashi – mieszanie zupy pałeczkami
choku-bashi – nakładanie jedzenia ze wspólnej miski własnymi pałeczkami, zamiast pałeczkami do podawania jedzenia
mochi-bashi – trzymanie miseczki i pałeczek w jednej ręce
namida-bashi – trzymanie kawałka potrawy w taki sposób, że ścieka z niej sos
mayoi-bashi – machanie pałeczkami nad daniem podczas zastanawiania się, co wybrać.
Ponadto pałeczki należy kłaść częścią stykającą się z jedzeniem na specjalnej podstawce – hashioki. Niestosowanie się do powyższych zaleceń może narazić kogoś na śmieszność lub nawet być poczytane za nietakt.